Surinaamse bruine koek | Foodaholic.nl

Bruine koek

Het is weer maandag en dus tijd voor ons tweede recept. Vandaag een speciaal recept van onze familie. Een Surinaamse “bruine koek”! Het is een vrij “lastig” recept. Toen wij hem voor het eerst samen maakten, was de bruine koek dan ook mislukt…Wij hopen dat hij bij jullie in 1 keer gaat lukken!

Dit heb je nodig:

  • een pakje roomboter
  • 10 eieren
  • 10 el suiker
  • 1/2 flesje amandelaroma
  • kaneel (op gevoel)
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 10 el zelfrijzend bakmeel
  • discodip
  • groot rond of rechthoekig bakblik

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 250 graden.
  2. Smelt het pakje boter in een pannetje.
  3. Mix de eieren, de suiker, de kaneel, de vanillesuiker en het halve flesje amandelaroma een half uur tot een luchtig mengsel.
  4. Zeef na een half uur het zelfrijzend bakmeel boven het mengsel en mix dit dan weer goed door elkaar.
    Voeg vervolgens, terwijl je nog mixt, de boter voorzichtig aan het mengsel toe.
  5. Giet het mengsel in het bakblik.
  6. Zet de oven terug naar 160 graden en plaats het bakblik voorzichtig op de onderste richel in de oven.
  7. De bruine koek is na ongeveer een uur gaar.
  8. Prik met een satéprikker in de koek om te kijken of deze gaar is. Hij is gaar wanneer de satéprikker schoon blijft.
  9. Strooi, als de bruine koek wat is afgekoeld, de discodip eroverheen.

Tip:
Ga tijdens het bakken van deze koek lekker een filmpje kijken op de bank en niet het huishouden doen, want als een deur te hard dichtgaat, je te hard loopt op de trap etc…. stort de koek in en is deze mislukt…

Geniet ervan! 

 

10 Comments

  1. S.J. HamenNo Gravatar

    Goedendag,
    Ik ben benieuwd wat er bedoeld word met een pak roomboter, 250 gram?

    Mvg,
    Shirley

  2. Hoi gaat er een hele pak roomboter in

  3. FlorenceNo Gravatar

    Beste foodaholic,
    Ik heb het recept gelezen en ben toch verbaasd dat de meel en gesmolten boter door het beslag gemixed wordt. Doet u dat met een mixer of een garde.
    Ik weet nl., ik ben nl een fervente bakster, dat, indien je de meel en beslag mixt met een mixer, de luchtigheid eruit geslagen wordt. Ik zou eerder denken aan een garde. Zo doe ik dat. En dan blijft mijn koek echt heel luchtig. Maar misschien bedoelt u een garde.

    • DaniëlleNo Gravatar

      Hi Florence, dit moet gewoon met een handmixer. Je mixt het, zoals ook in het recept vermeld staat, een halfuur lang. Het beslag is dan heel erg luchtig. De hoeveelheid verdubbelt zeker door de luchtigheid.

      • FlorenceNo Gravatar

        Hoi Daniëlle,

        Bedankt voor je reactie. Ik zal het zeker eens gaan maken. En dan mixen met de handmixer. Mmmmm, dat wordt smullen.

  4. NarisschaNo Gravatar

    Vraag over de grote van de eieren? welk formaat wordt er voornamelijk gebruikt?
    M of L ?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge