Ouderwetse erwtensoep in de zomer

De temperaturen zijn op dit moment lekker hoog en toch had ik er van de week ineens zin in. Ik zag namelijk dit Recept voor Erwtensoep voorbij komen en kreeg er spontaan trek in. Ondanks dat je in de zomer natuurlijk ook voedzaam moet eten vind ik ouderwetse erwtensoep in de zomer toch een iets te zware maaltijd. Als ik nou geen last had gehad van zwaar eten met warmer weer dan had ik het zeker gemaakt, want ik zou niet weten waarom je geen stevige soep in de zomer zou kunnen maken. Je kan de spliterwten dan eventueel ook vervangen door doperwten, dat is ook erg lekker. 

Ouderwetse erwtensoep of snert, zoals het ook wel genoemd wordt, zit natuurlijk vol groenten en vlees. Zelf gebruik ik altijd schouderkarbonades, speklappen en rookworst als vlees. Soms is het zo dik dat je lepel er in blijft staan. Heerlijk vind ik dat. Ik maak vaak een lekkere pan vol zodat mijn vriezer ook vol bakjes met erwtensoep staat. Je kan er dan lekker een bakje uit halen wanneer jij er zin in hebt. Wist je trouwens dat je erwtensoep officieel alleen van groenten en rookworst maakt en als je er meer varkensvlees bij doet het dan eigenlijk snert heet? 

Aangezien ik uiteindelijk toch de ouderwetse erwtensoep iets te zwaar vond besloot ik wat recepten voor een wat lichtere erwtensoep uit te gaan proberen. Het was even wennen, want het is een totaal andere soep, maar ik vond hem wel erg lekker. Ik heb er de volgende dag ook nog heerlijk mee geluncht. 

Deze erwtensoep is ook lekker om bij een diner als voorgerecht te serveren. Het is een smaakvolle, lichte soep waardoor de volgende gangen er ook zeker nog bij passen en het is weer eens iets anders dan een tomatensoep (wat overigens ook erg lekker is). 

Doperwtensoep met spek

Geniet ervan!

Ouderwetse erwtensoep in de zomer | Foodaholic.nl