Appeltaart met een boterkoek bodem | Foodaholic.nl

Appeltaart met een bodem van boterkoek

Soms heb ik zin om te bakken, maar heb dan zin in te veel verschillende dingen dus besloot ik aan mijn volgers op Instagram te vragen wat ik moest bakken. Een variant op de appeltaart, brownie of boterkoek. Bij allemaal had ik al een leuke variant bedacht, maar toen kwam iemand met het idee om een appeltaart te maken met een bodem van boterkoek.

En jawel… daar ging ik de volgende dag de keuken in. Ik dacht leuk voor de visite die zou komen, maar had er even geen rekening mee gehouden dat boterkoek natuurlijk echt goed af moet koelen om hard te worden. De visite kreeg dus geen appeltaart met een bodem van boterkoek, maar de collega’s van Nick mochten er de volgende dag van genieten.

Zelf heb ik natuurlijk ook nog een stukje van geproefd, want ik ben gek op zowel appeltaart als boterkoek, dus tja… in mijn ogen kon dit alleen maar goed uitpakken. Ik vond hem heerlijk, je moet er alleen niet een te groot stuk van nemen, want hij is wel erg machtig.

Toch liever een gewone boterkoek? Ik heb de normale variant, een variant met appel en een variant met een bodem van speculaas ook online staan.

Appeltaart met een boterkoek bodem | Foodaholic.nl

Dit heb je nodig:

 • Voor de bodem van boterkoek
 • 250 gram bloem

 • 250 gram ongezouten roomboter

 • 1 zakje vanillesuiker

 • 250 gram witte basterdsuiker

 • mespuntje zout

 • 1 eetlepel melk

 • 1 ei

 • Vulling
 • paneermeel

 • 1 kilo appels, ik gebruikte goudreinet

 • 2 theelepels kaneel

 • optioneel; rozijnen

 • Deeg appeltaart
 • 150 gram ongezouten roomboter

 • 150 gram witte basterdsuiker

 • 300 gram zelfrijzend bakmeel

 • snufje zout

 • 1 ei

zo maak je het:

 • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet en bekleed een springvorm (26 centimeter) met bakpapier.
 • Begin dan met het maken van het deeg voor de boterkoek. Zeef de bloem en de basterdsuiker in een beslagkom. Voeg daar de vanillesuiker, het zout en de boter (in kleine stukjes) bij. Klop het ei los met de eetlepel melk en voeg de helft van het mengsel ook bij de massa. Kneed het met de hand tot het een soepel deeg vormt. Druk het deeg in de springvorm. Zet vervolgens de springvorm in de koelkast.
 • Schil de appels en snijd deze in kleine stukjes. Als je rozijnen gebruikt kan je deze zo’n 15 minuten wellen in water. Meng de appel met de kaneel en eventueel de rozijnen.
 • Voor het deeg van de appeltaart meng je de boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, een half losgeklopt ei en een snufje zout tot een stevig deeg. Verdeel het deeg in 2 delen. Bekleed met 1 helft de rand van de springvorm.
 • Doe een klein beetje paneermeel op de bodem van boterkoek en schep de appel erop. Meng met het tweede deel van het deeg rolletjes en maak hiermee een raster op de appel. Bestreek met de andere helft van het losgeklopte ei.
 • Bak de appeltaart ongeveer 60 minuten in de voorverwarmde oven. Laat hem vervolgens helemaal afkoelen. Wij hebben hem een nachtje laten staan en daarna was hij op zijn lekkerst. Je kan hem ook afgedekt in de koelkast bewaren. Hij blijft dan een dag of 3 lekker.

Geniet ervan!

Liefs, Daniëlle

Appeltaart met een boterkoek bodem | Foodaholic.nl

Altijd op de hoogte blijven van Foodaholic.nl? Meld je dan in de zijbalk aan voor mijn nieuwsbrief en/of volg mij op Instagram en vind-mij-leuk op Facebook. Naast recepten deel ik op social media ook andere food en lifestyle gerelateerde foto’s.

Heb je iets gemaakt van Foodaholic.nl? Deel het dan op social media met #foodaholicnl en tag mij in het bericht. Ik vind dit super tof om te zien namelijk! 

Bewaar dit recept op Pinterest:

Reacties zijn gesloten.