Ouderwetse erwtensoep in de zomer | Foodaholic.nl

Ouderwetse erwtensoep in de zomer

De temperaturen zijn op dit moment lekker hoog en toch had ik er van de week ineens zin in. Ik zag namelijk dit Recept voor Erwtensoep voorbij komen en kreeg er spontaan trek in. Ondanks dat je in de zomer natuurlijk ook voedzaam moet eten vind ik ouderwetse erwtensoep in de zomer toch een iets te zware maaltijd. Als ik nou geen last had gehad van zwaar eten met warmer weer dan had ik het zeker gemaakt, want ik zou niet weten waarom je geen stevige soep in de zomer zou kunnen maken. Je kan de spliterwten dan eventueel ook vervangen door doperwten, dat is ook erg lekker. 

Ouderwetse erwtensoep of snert, zoals het ook wel genoemd wordt, zit natuurlijk vol groenten en vlees. Zelf gebruik ik altijd schouderkarbonades, speklappen en rookworst als vlees. Soms is het zo dik dat je lepel er in blijft staan. Heerlijk vind ik dat. Ik maak vaak een lekkere pan vol zodat mijn vriezer ook vol bakjes met erwtensoep staat. Je kan er dan lekker een bakje uit halen wanneer jij er zin in hebt. Wist je trouwens dat je erwtensoep officieel alleen van groenten en rookworst maakt en als je er meer varkensvlees bij doet het dan eigenlijk snert heet? 

Aangezien ik uiteindelijk toch de ouderwetse erwtensoep iets te zwaar vond besloot ik wat recepten voor een wat lichtere erwtensoep uit te gaan proberen. Het was even wennen, want het is een totaal andere soep, maar ik vond hem wel erg lekker. Ik heb er de volgende dag ook nog heerlijk mee geluncht. 

Deze erwtensoep is ook lekker om bij een diner als voorgerecht te serveren. Het is een smaakvolle, lichte soep waardoor de volgende gangen er ook zeker nog bij passen en het is weer eens iets anders dan een tomatensoep (wat overigens ook erg lekker is). 

Doperwtensoep met spek

Dit heb je nodig:

 • 2 sjalotjes

 • 2 eetlepels olijfolie

 • 400 gram verse erwtjes, gedopt

 • 100 gram aan plakjes ontbijtspek 

 • 2 eetlepels droge witte wijn

 • 1 liter kippenbouillon 

 • 100 milliliter slagroom + wat extra 

zo maak je het:

 • Snijd de sjalotjes in ringen. Houd 4 plakjes ontbijtspek apart en snijd de rest fijn. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de sjalotjes en het fijngesneden spek kort. 
 • Voeg de erwtjes toe en bak deze 2 minuten mee. Doe dan de witte wijn erbij en laat deze verdampen. 
 • Roer de bouillon er door en breng het geheel aan de kook. Voeg zout en peper toe en laat het geheel zo’n 15 minuten sudderen. 
 • Pureer het dan glad met een blender of staafmixer. Druk de puree met de achterkant van een lepel door een zeef.
 • Laat de soep ondertussen iets afkoelen terwijl jij de achtergebleven plakken spek krokant bakt. 
 • Klop de slagroom door de soep en breng hem op smaak met wat zout en peper. Schep de soep in kommen, druppel er nog wat slagroom bij en leg er een plak krokant spek op. 

Geniet ervan!

Liefs, Daniëlle

Ouderwetse erwtensoep in de zomer | Foodaholic.nl

Altijd op de hoogte blijven van Foodaholic.nl? Meld je dan in de zijbalk aan voor mijn nieuwsbrief en/of volg mij op Instagram en vind-mij-leuk op Facebook. Naast recepten deel ik op social media ook andere food en lifestyle gerelateerde foto’s.

Heb je iets gemaakt van Foodaholic.nl? Deel het dan op social media met #foodaholicnl en tag mij in het bericht. Ik vind dit super tof om te zien namelijk! 

Bewaar dit recept op Pinterest:

Zomerse erwtensoep | Foodaholic.nl

Reacties zijn gesloten.