Welke pannen gebruik jij op bijzondere momenten? | Foodaholic.nl

Welke pannen gebruik jij op bijzondere momenten?

Iedere keuken barst van de pannen. We hebben pannen om in te koken, pannen om in te bakken. Pannen om in te frituren, pannen om in te wokken. Een heel groot deel van deze pannen worden meerdere keren per week gebruikt, en staan waarschijnlijk op een plek waar je er heel goed bij kan. Daarnaast kent bijna ieder huishouden nog wel wat pannen die minder vaak gebruikt worden, maar die ons toch minstens zo dierbaar zijn. Dit zijn de pannen die we er vooral op bijzondere momenten bij pakken, waar we familiegerechten in bereiden of die een speciale herinnering met zich meedragen. Pannen die we nooit wegdoen, en waar we behoorlijk aan gehecht kunnen zijn.

Pannen voor dagelijks gebruik

Welke pannen gebruik jij het meest? De kans is groot dat dit één of twee kookpannen van gemiddeld formaat zullen zijn, net als een koekenpan of hapjespan en eventueel een sauspan. Heb je deze pannen bij de hand, dan kun je de meeste maaltijden zoals we die in Nederland kennen vrij gemakkelijk bereiden. Aardappels, groente en vlees: check. Maar ook pasta, rijst, couscous of een vegetarische maaltijd bereid je met deze ‘standaardpannen’ vrij gemakkelijk.

Daarnaast hebben we bijna allemaal nog wel pannen in de kastjes staan die we iets minder vaak, maar nog steeds regelmatig gebruiken. Een grillpan bijvoorbeeld, om vlees of vis in te bereiden. Ook de braadpan is in de meeste huishoudens aanwezig, en wat dacht je van de wok? Ook deze wordt door veel mensen met enige regelmaat erbij gepakt, want we weten allemaal dat een wokmaaltijd lekker makkelijk, snel en toch gezond is.

Pannen die we voor bijzondere momenten bewaren

Naast al deze pannen voor dagelijks en regelmatig gebruik, zijn er van die pannen die een beetje achter in een kastje verstopt zijn. Pannen die we zeker niet dagelijks gebruiken, vaak niet eens maandelijks. Maar ze hebben wel zeker een functie. Het zijn de pannen die we erbij pakken op bijzondere momenten. Als we een gerecht gaan bereiden dat we niet al te vaak doen, maar waar we wel aan gehecht zijn. Op feesten en verjaardagen, omdat we dat gewend zijn. Of gewoon, als er iets anders te vieren is.

Welke pannen vervullen bij jou deze functie? Soeppannen worden in dit verband regelmatig genoemd. In veel gezinnen is soep iets dat wordt gegeten als grote groepen samenkomen, bijvoorbeeld als de kinderen en hun gezinnen tegelijk bij hun ouders op bezoek gaan. Een mooie traditie! Maar ook fonduepannen vallen vaak in deze categorie. Ook deze worden er eigenlijk alleen op bijzondere, vaak feestelijke momenten bij gepakt. Een plekje voorin in de kastjes is dan ook niet nodig, maar weggooien? Dat zullen we niet snel doen!

Deze tekst is geschreven voor een samenwerking. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Reacties zijn gesloten.