Lekkere snacks voor een wijnavond met vrienden | Foodaholic.nl

Lekkere snacks voor een wijnavond met vrienden

Bakken chips of tafel, nootjes, kaasjes en ga zo maar door. Het zijn de welbekende snacks die makkelijk op tafel te toveren zijn. Toch is het ook leuk om eens een keertje wat meer uit te pakken en wat meer fancy snacks te maken. Daarom een paar lekkere snacks met uiteraard een goede wijnsuggestie.

Nachos met een twist

Nachos met een dip is niet moeilijk om te maken. Je kunt het kant en klaar kopen, maar zelf maken is leuker. Maak bijvoorbeeld een dip van guacamole met fijn gesneden stukjes tomaat erdoor voor een frisse bite. Om het nog een extra fris tintje te geven, kun je er ook wat extra citroensap gebruiken. Prak twee avocado’s fijn in een kommetje, voeg guacamole kruiden toe (kant en klaar te koop in de supermarkt) en roer er de stukjes tomaat en citroensap doorheen. Voor de liefhebber kan er ook nog wat koriander toegevoegd worden. Houd je daar niet van, dan zou ik de koriander zeker achterwege laten. Een wijn die hier uitstekend bij past is Sauvignon Blanc. Deze kan uit elk land komen. Uit de Franse Loire zijn ze vaak fris en straks met grassige tonen. Wijn van deze druif uit bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland kenmerkt zich meestal door wat meer tropische tonen.

Luxe kaasplankje

Blokjes kaas zijn toch een beetje oubollig (al blijft dat ook gewoon lekker), dus tijd om een leuk kaasplankje op tafel te zetten. Er is niet 1 wijn die bij alle kazen past, al komt een mousserende wijn (Crémant, Prosecco, Cava, Champagne) best wel in de buurt. Bij een Munsterkaasje past een geurige en rijke Gewurztraminer. Bij een geitenkaasje (uit de Loire bijvoorbeeld), past een heerlijk glas Sauvignon Blanc uit de Loire. De zoute en scherpe schimmelkazen passen goed bij fruitige en off dry wijnen van Riesling of Pinot Gris.

Mini pizza’s

Die gezellige kleine pizza’s die je in drie happen weg krijgt, zijn kant en klaar te koop, maar kun je natuurlijk ook zelf maken. Lekker typisch Italiaans en dus past een rode Italiaanse wijn vaak ook uitstekend. Vooral wijnen van Sangiovese uit Toscane, in combinatie met pizza’s met tomatensaus. Is dat te zwaar? Dan past een rosé vaak ook prima. Bij een kaaspizza kan een mousserende wijn, zoals prosecco worden geserveerd. De bubbeltjes vormen een mooi contrast met het vettige van de kaas.

Extra tip

Wijn kopen voor bij je snacks kan makkelijk en snel online. Daar kun je vaak in de proefnotitie ook al wat wijn en spij suggesties vinden. Zo weet je zeker of het een beetje bij je snacks past.

Deze post bevat een samenwerking. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Reacties zijn gesloten.