Havermoutkoeken | Foodaholic.nl

Havermoutkoeken

Nick en ik doen regelmatig boodschappen op de markt. Bij de bakker die daar staat kopen wij dan weleens havermoutkoeken. Deze vinden wij erg lekker en dus was ik steeds op zoek naar een soort gelijk recept en jawel… het is mij eindelijk gelukt net zulke lekkere koeken te maken. Het werd uiteindelijk een mix tussen de koeken van de bakker, de koeken van Rutger Bakt en dan met een vleugje Daniëlle er doorheen.

Nu denk je misschien. Oeh, lekker gezond met havermout… De havermout is zeker gezond, maar het zijn gewoon koeken a la Daniëlle met lekker veel boter en suiker. Maar genieten hoort er ook bij en als de rest in balans is kan je zeker ook genieten van deze koeken.

De buitenkant is lekker knapperig en de binnenkant is lekker chewy. Perfecte koek dus! Heb je er veel gemaakt? Ze blijven een aantal dagen houdbaar in een goed afgesloten trommel, maar je kan ze ook prima invriezen.

Havermoutkoeken – ongeveer 20 stuks

Dit heb je nodig:

  • 120 gram roomboter

  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker

  • 1 ei

  • 1 theelepel vanille aroma

  • 2 theelepels kaneel

  • een snufje zout

  • 130 gram havermout

  • 80 gram bloem

  • 1,5 theelepel bakpoeder

  • 100 gram Sultana rozijnen

  • 0,5 eetlepel citroen zest

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de boter op tijd uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
  • Meng de boter, lichtbruine basterdsuiker, het ei, de citroen zest, vanille- aroma, de kaneel en het zout in een kom. Ik gebruik hiervoor een mixer met deeghaken. Voeg de bloem, havermout en het bakpoeder toe en meng dit samen tot een plakkerig deeg. Meng als laatste de rozijnen dor het deeg.
  • Maak van het deeg balletjes. Ik pakte steeds wat deeg met eetlepel en rolde daar dan een balletje van. Druk ze vervolgens iets plat, ik deed dat met de bolle kant van de lepel. Let wel op dat er tussen de koeken voldoende ruimte zit vanwege het uitlopen. Zelf verdeel ik ze vaak over 2 bakplaten.
  • Bak de koeken 12 minuten in de voorverwarmde oven en laat ze vervolgens op een rooster afkoelen.

Geniet ervan!

Liefs, Daniëlle

Havermoutkoeken | Foodaholic.nl

Altijd op de hoogte blijven van Foodaholic.nl? Meld je dan in de zijbalk aan voor mijn nieuwsbrief en/of volg mij op Instagram en vind-mij-leuk op Facebook. Naast recepten deel ik op social media ook andere food en lifestyle gerelateerde foto’s.

Heb je iets gemaakt van Foodaholic.nl? Deel het dan op social media met #foodaholicnl en tag mij in het bericht. Ik vind dit super tof om te zien namelijk! 

Zin in een ander koekje? Deze maïzena koekjes zijn ook erg lekker!

Bewaar dit recept op Pinterest:

Havermoutkoeken - Pinterest | Foodaholic.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*