Goede voornemens, wel of niet?

Goede voornemens, wel of niet?

Ha.. 2 januari ik loop de sportschool in en jawel, het is lekker druk! Ik moet een beetje lachen, want stiekem weet ik nu al dat, dat niet voor lang is. Veel mensen starten namelijk met een goed voornemen op 1 januari en voor veel mensen heeft dat te maken met dat ze in het nieuwe jaar gezonder willen gaan leven. Voor mij werken goede voornemens niet, maar hoe zit dat bij jou? Goede voornemens, wel of niet?

Vanaf 1 januari stop ik met…

Je hebt ze vast weleens voorbij horen komen. Vanaf 1 januari stop ik met… Hier kan je vast zelf al een hoop op invullen. Stoppen met snoepen, alchohol drinken, roken… Prachtige voornemens, maar als je er toch mee wil stoppen waarom dan niet eerder? Het is zeker geen verwijt van mijn kant, maar stoppen met iets wat slecht voor je is zie ik alleen maar als iets positiefs en als ik iets positief kan veranderen zou ik dat gelijk willen doen. Hoe moeilijk het soms ook is!

Vanaf 1 januari ga ik….

Dit is de andere variant. Vanaf 1 januari ga ik gezond eten. Vanaf 1 januari ga ik weer sporten. Vanaf 1 januari ga ik…. Ook hier hoor ik vaak dingen die goed voor je zijn. Maar het zijn vaak grote voornemens waar op 1 januari aan begonnen wordt, op dat moment heel leuk, maar niet altijd goed te overzien hoe je dit het beste aan kan pakken. Het is dan ook een voornemen en geen besluit. Een besluit is voor jezelf overtuigender, een voornemen is iets wat je gaat proberen. En doordat je het probeert en niet vastbesloten bent, is de kans op niet slagen groter.

Doelen stellen

Wat ik zelf altijd doe is aan het einde van het jaar kijken naar hoe mijn jaar is verlopen. Wat had ik anders willen doen? Waar ben ik juist super blij mee? Als ik daarover uit ben ga voor het jaar daarop nieuwe doelen stellen, maar dat zijn vaak maar 3 grote doelen voor een heel jaar. Om deze doelen te halen maak ik dan weer kleinere doelen zoals een week of een maanddoel. Dit helpt mij om vast te houden aan wat ik wil bereiken. Bij het opstellen van een doel noteer ik vaak het doel, wanneer ik dat bereikt wil hebben, hoe ik dat ga bereiken en wie of wat ik daarvoor nodig heb. Onder dat doel kan ik dan ook subdoelen gaan noteren.

Heb ik halverwege het jaar ineens iets wat ik wil veranderen, dan stel ik daar ook gewoon een doel op. Ik vind het dan zonde om te gaan wachten tot het 1 januari is.

Een voorbeeld:

Op 1 maart 2020 wil ik minimaal 2 en maximaal 4 keer in de week een goede workout in de sportschool kunnen doen. Ik ga begin januari 2020 met mijn trainer het gesprek aan hoe ik de training zo effectief mogelijk kan maken en hoe we het beste de trainingen op kunnen bouwen. In januari train ik 1x in de week, vanaf 1 februari 2x in de week en vanaf 15 februari wanneer kan 3 keer in de week.

Delen van je doelen

Voor sommige mensen kan het fijn zijn je doelen te delen. Ik vind dat zelf wat lastiger, maar… Ik schrijf er wel over op mijn social media kanalen. Dit doe ik op momenten dat ik ermee bezig ben. Zo kan ik anderen motiveren, maar kunnen anderen mij ook motiveren. Het kan je dus helpen je doel te bereiken.

Dit jaar zullen mijn doelen op gezondheid, ontspanning en zakelijk gebied gericht zijn, maar als ik een doel al eerder ‘heb gehaald’ kan ik weer een ander doel opstellen. Ik vind het leuk om mijzelf op die manier uit te dagen, mijzelf daarin te zien groeien en dat heeft een positief effect op het behalen van je doel.

Hoe zit het met jou? Doe jij aan goede voornemens of stel je misschien ook doelen?

Liefs, Daniëlle

Altijd op de hoogte blijven van Foodaholic.nl? Meld je dan in de zijbalk aan voor mijn nieuwsbrief en/of volg mij op Instagram en vind-mij-leuk op Facebook. Naast recepten deel ik op social media ook andere food en lifestyle gerelateerde foto’s.

Heb je iets gemaakt van Foodaholic.nl? Deel het dan op social media met #foodaholicnl en tag mij in het bericht. Ik vind dit super tof om te zien namelijk! 

Reacties zijn gesloten.