Glutenvrije worteltjestaart | Foodaholic.nl

Glutenvrije worteltjestaart

Er komt een konijn bij de bakker en vraagt “Heeft u ook worteltjestaart?” .. Goed, ik denk dat ik deze mop niet hoef  te vertellen, want ik denk dat bijna iedereen het einde wel kent… “Vies he?”! Nu konden jullie in de post over het koffiezaakje “effe anders” al lezen dat ik het niet helemaal met dit konijn eens ben. Ik vind worteltjestaart erg lekker, maar ik had nog geen goede glutenvrije worteltjestaart gevonden.

Het recept wat ik met jullie deel is één van de lekkerste glutenvrije baksels die ik tot nu gemaakt heb. Ik vond hem namelijk niet kruimeliger als een glutenvolle en de smaak was ook lekker. Je moet wel van worteltjestaart houden. Veel mensen vinden worteltjestaart gek om te eten, maar de wortels zie je niet meer terug en ze zorgen er voor dat de cake een lekkere zoete smaak krijgt.

Voor een springvorm van 20cm

Dit heb je nodig:

  • 225 gram (glutenvrij) zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 200 gram wortelen
  • 1 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • handje rozijnen
  • 1 handappel, ik gebruikte jonagold
  • schil en het sap van 1 sinaasappel
  • 50 gram walnoten
  • klein beetje (glutenvrije) bloem om te bestuiven
  • Voor de roomkaas topping:
  • 200 gram mascarpone
  • 75 gram poedersuiker
  • 1 1/2 theelepel kaneel

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Vet de springvorm in met wat boter en bestuif het daarna met wat bloem.
  3. Klop de eieren in een grote kom, voeg daar de suiker en olie aan toe en meng het geheel heel eventjes. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en voeg ook het kaneel en de gember toe. Meng het geheel met de mixer.
  4. Schil de appel en wortelen. Rasp beide nu, ze kunnen samen in een bak samen met de rozijnen. Voeg daar het sap van de sinaasappel aan toen. Rasp nog wat van de schil van de sinaasappel en doe dat er ook bij (niet het witte!). Hak de walnoten in kleine stukjes doe deze ook in de bak erbij. Zorg dat je 6 mooie nog bewaard voor de versiering.
  5. Gooi de inhoud van de bak met wortelrasp, appelrasp, rozijnen etc. bij het beslag en mix het even goed door. Het wordt best een stevig beslag.
  6. Giet het beslag nu in de springvorm en zet in het midden van de oven voor 40 minuten. Prik met het een satéprikker in het midden om te kijken of hij gaar is.
  7. Laat 5 minuten in het blik afkoelen en stort hem vervolgens op een afkoelrooster.
  8. Meng de mascarpone met de poedersuiker en kaneel. Smeer het met een groot glad mes over de taart heen. Dit kan pas als de taart goed is afgekoeld.
    Leg de walnoten er nog mooi op en genieten maar!

Geniet ervan!

Altijd op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook & Instagram. Daar deel ik niet alleen mijn recepten, maar ook andere food & lifestyle foto’s

Heb jij een recept gemaakt van Foodaholic? Deel deze dan op social media met #Foodaholicnl, dat vind ik super leuk om te zien! 

2 Comments

  1. Ziet er Super lekker uit! Ben gek op walnoten

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*