Oranje soezen

Het is alweer bijna Koningsdag. Nog een week en heel Nederland kleurt oranje. Het is vaak een erg gezellige feestdag en daar hoort natuurlijk ook een oranje gebakje bij. Ik besloot om zelf deze oranje soezen te maken en ik kan je zeggen dat ze erg lekker waren. Daarnaast is het ook leuk om te maken, dus ik ga rond Koningsdag zeker weer aan de slag.

Aantal: 6 middelgrote soezen

Dit heb je nodig:

Voor het soezendeeg:

  • 50 ml melk
  • 50 ml water
  • snufje zout
  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 1 1/2 eieren

Voor het glazuur:

  • 125 gr poedersuiker
  • 1 á 2 eetlepels water
  • 1 druppel oranje kleurstof

Voor de vulling en het toefje:

  • 500 milliliter slagroom
  • 4 eetlepels suiker
  • evt. een zakje vanillesuiker

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 210 graden.

  1. Voor het soezendeeg doe je de melk, het water, de boter en het zout in een pan. Breng het geheel langzaam aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt.
  2. Haal dan de pan van het vuur en voeg in een keer de bloem toe. Roer het mengsel goed door totdat alle bloem is opgenomen. Zet de pan terug op middelhoog vuur.
  3. Blijf goed roeren, ongeveer 2 tot 3 minuten. Het mengsel zal een , een bal vormen en wat aanbakken op de bodem.
  4. Doe het deeg in een andere kom en roer het een beetje los. Laat afkoelen totdat de ergste hitte ervan af is.
  5. Klop 2 eieren los in een schaaltje. Voeg vervolgens ongeveer 3/4 van het mengsel toe aan het deeg. Roer het deeg goed door totdat het ei helemaal is opgenomen. (Bij ons ging dit het makkelijkste met een garde, maar sla niet te hard.
  6. Maak op een met bakpapier beklede bakplaat hoopjes van het deeg. Dit kan met een spuitzak of met 2 eetlepels.
  7. Bak de soezen in 25 á 30 minuten mooi goudbruin.
  8. Laat ze vervolgens goed afkoelen.
  1. Voor de vulling klop de slagroom met het suiker stijf. Maak met het puntje van een spuitzak een gaatje aan de onderkant van de soes en spuit de slagroom erin. Je voelt de soes vaak bol worden.
  2. Voor het glazuur meng je 1 eetlepel water met de poedersuiker. Voeg 1 kleine druppel oranje kleurstof toe. Meng het goed door elkaar. Is het te vloeibaar, voeg dan een lepel extra poedersuiker toe. Is het te dik, voeg dan een klein lepeltje water toe.
  3. Dip de soezen in het glazuur en laat ze uitlekken op bakpapier. Zet ze even in de koelkast zodat het glazuur iets kan uitharden.
  4. Spuit als laatste nog een toefje van de overgebleven slagroom erop.

Geniet ervan!

Oranje soezen | Foodaholic.nl

Iets gemaakt van Foodaholic? Deel het dan op social media met #foodaholicnl. Ik vind het erg leuk om te zien.

Wil je op de hoogte blijven van Foodaholic? Volg mij dan op Instagram en like mijn Facebookpagina

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge