Speculaas boterkoek | Foodaholic.nl

Speculaas boterkoek

Boterkoek, zoals jullie in eerdere recepten al hebben kunnen lezen ben ik daar gek op! In deze tijd van het jaar maak ik altijd graag speculaas boterkoek, hiervan mocht het recept dan ook niet ontbreken hier op de site. 

De smaak van speculaas met de structuur van boterkoek is heerlijk bij een kopje thee, koffie of met warme chocolademelk en ook erg lekker om te serveren tijdens het vieren van Sinterklaas.

Na het bakken blijft hij een paar dagen goed in een luchtdichte trommel, maar of hij dat gaat redden durf ik niet te beloven. Ik denk namelijk dat hij al wel eerder op is. Hier, en bij de mensen om mij heen, is dat namelijk meestal wel zo haha.. .

Speculaas boterkoek

Dit heb je nodig:

  • 250 gram bloem

  • 1 mespuntje zout

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 170 gram bruine basterdsuiker

  • 250 gram boter

  • 1 ei

  • 1 eetlepel melk

  • 2 eetlepels speculaaskruiden

  • Amandelschaafsel

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet een boterkoekvorm in. Ik gebruik zelf meestal een brownievorm.
  • Zeef de bloem en de basterdsuiker in een beslagkom. Voeg daar de vanillesuiker, de speculaaskruiden, het zout en de boter (in kleine stukjes) bij. Klop het ei los met de eetlepel melk en voeg de helft van het mengsel ook bij de massa.
  • Kneed het met de hand tot het een soepel deeg vormt. Druk het deeg in de boterkoekvorm.
  • Bak de boterkoek op een rooster midden in de oven. Bak hem 15 minuten en besmeer hem dan met het eiermengsel en strooi het amandelschaafsel er overheen. Doe hem dan nogmaals 20 minuten in de oven tot dat hij mooi goudbruin en gaar is.
  • Laat hem zeker nog 10 minuten afkoelen in de vorm voordat je hem eruit haalt. Aansnijden kan pas als de boterkoek volledig afgekoeld is. De boterkoek blijft in een luchtdichte trommel wel een paar dagen lekker, maar of hij dat redt…

Geniet ervan!

Liefs, Daniëlle

Speculaas boterkoek | Foodaholic.nl

Altijd op de hoogte blijven van Foodaholic.nl? Meld je dan in de zijbalk aan voor mijn nieuwsbrief en/of volg mij op Instagram en vind-mij-leuk op Facebook. Naast recepten deel ik op social media ook andere food en lifestyle gerelateerde foto’s.

Heb je iets gemaakt van Foodaholic.nl? Deel het dan op social media met #foodaholicnl en tag mij in het bericht. Ik vind dit super tof om te zien namelijk! 

Bewaar dit recept op Pinterest:

Reacties zijn gesloten.