Stamppot met rode kool, spekjes, appel en een gehaktbal | Foodaholic.nl

Stamppot met rode kool, spekjes, appel en een gehaktbal

Ondanks dat je in de zomer ook lekkere stamppotjes kan eten vind ik het in deze tijd van het jaar extra lekker. Tijdens het zoeken van inspiratie belandde ik op de pagina Jumbo met allerlei stamppot recepten. Mocht jij ook nog op zoek zijn naar inspiratie zou ik ook zeker daar even een kijkje nemen. Ik weet zeker dat een aantal van deze recepten hier op het menu komen te staan. Het is vaak ook niet al te veel werk en dat vind ik wel ideaal. 

Zoals jullie weten is mijn favoriete stamppot de klassieke andijviestamppot. Die eet ik ook echt het hele jaar door en als iemand mij vraagt wat mijn lievelingseten is zal ik deze stamppot ook vaak als antwoord geven. Nadat ik op de pagina van Jumbo en in een blogpost van Pauline zoveel lekkere stamppotten had zien staan wilde ik zelf ook aan de slag gaan met een stamppot. Ik zat immers weer lekker vol met inspiratie. 

Ik begon eerst natuurlijk weer met twijfelen, want ik vind heel veel combinaties erg lekker. Ga ik voor mijn favoriete andijviestamppot, maar dan met zoete aardappel of toch voor een nieuwe combinatie? In eerste instantie wilde ik een combinatie maken van bloemkool, aardappel, kaas en ham, maar ik heb besloten om voor een klassiekere combinatie te gaan. Een stamppot met rode kool, spekjes, appel en een gehaktbal. De gehaktbal kan je ook vervangen door hachee, dat past ook heerlijk bij deze combinatie. Met beide combinaties blijft het een heerlijk recept voor op een wat koudere dag. De stamppot zal je weer heerlijk verwarmen. 

Voor een stamppot vind ik het altijd heel erg uitmaken wat voor aardappel je gebruikt. Ik gebruik zelf altijd een kruimige aardappel, dit vind ik het lekkerst in een stamppot. Het recept is niet moeilijk om te maken en staat met een half uur wel op tafel.

Heb je nog een restje over? Stop het in een ovenschaal, leg er wat plakjes appel op en strooi er een beetje kaas over, dan heb je een heerlijke ovenschotel. Dat kan ook met geitenkaas, want geitenkaas, appel en rode kool is een heerlijke combinatie. 

Stamppot met rode kool, spekjes, appel en een gehaktbal

Dit heb je nodig:

 • 900 gram kruimige aardappels, geschild

 • 400 gram rode kool

 • 2 goudreinet appels

 • 1 kaneelstokje

 • 125 gram gerookte spekreepjes

 • 4 gehaktballen (zelfgemaakt is natuurlijk het lekkerst)

 • Roomboter om in te bakken en een klontje voor in de puree

 • melk

 • zout en peper naar smaak

Zo maak je het:

 • Schil de appels en snijd in stukjes. Doe dit samen met de rode kool en het kaneelstokje in een pan met een klein scheutje water en laat dit ongeveer 20 minuten zachtjes opstaan. Schep regelmatig even om. 
 • Kook de aardappels 20 minuten in een pan met een laagje water. 
 • Bak ondertussen de spekjes in een klontje boter lekker krokant en zorg dat de gehaktballen ook gebakken zijn. 
 • Giet de aardappels af na het koken en voeg het klontje boter en een scheutje melk toe. Stamp tot een puree. 
 • Giet ook de rode kool af en haal het kaneelstokje eruit. Doe de rode kool bij de aardappelpuree, samen met de spekjes en roer het er goed doorheen. Breng op smaak met wat zout en peper. 
 • Serveer de rode kool met een lekkere gehaktbal en een schepje jus.
Stamppot met rode kool, spekjes, appel en een gehaktbal | Foodaholic.nl

Altijd op de hoogte blijven van Foodaholic.nl? Meld je dan in de zijbalk aan voor mijn nieuwsbrief en/of volg mij op Instagram en vind-mij-leuk op Facebook. Naast recepten deel ik op social media ook andere food en lifestyle gerelateerde foto’s.

Heb je iets gemaakt van Foodaholic.nl? Deel het dan op social media met #foodaholicnl en tag mij in het bericht. Ik vind dit super tof om te zien namelijk! 

Bewaar dit recept op Pinterest:

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*