Deze quatre quarts au citron is één van de heerlijke recepten uit het boek van Gwenn Danis. De meeste van jullie zullen Gwenn wel kennen van Heel Holland Bakt 2017. Gwenn groeide zelf op in Frankrijk en de Franse Patisserie is bij hem zo met de paplepel binnengekomen.
Ik moet bekennen dat ik zelf erg van bakken houd, maar nog niet heel erg bekend was met de Franse Patisserie. Met het boek van Gwenn heb ik gelijk weer het één en ander hierover geleerd en kan ik er lekker mee gaan oefenen.

Naast de quatre quarts au citron staan er natuurlijk ook nog andere recepten in het boek. Deze staan verdeeld in verschillende hoofdstukken; Basis, Friandises, Desserts, Cake en taart, Klassiekers en Modern.
Recepten waarmee ik uit dit boek nog graag aan de slag zou willen gaan zijn; macarons, mi-cuit au chocolate, frambozen- sandwich, triple chocoladetaart, tarte tatin en tartelettes met chocolade en noten.

De foto’s bij de recepten zijn allemaal om bij te kwijlen en de recepten zijn duidelijk beschreven. Doordat ik zelf ruzie met de citroen en het mesje had mist bij mij op de foto alleen wel de citroenchips. Dit lag dus niet aan de omschrijving van het recept, maar puur aan mijn eigen gehannes.
Bij quatre quarts au citron staat quatre quarts voor vier kwarten van gelijke delen ei, suiker, boter en bloem. Deze variant is met citroen en een echte aanrader.

Nieuwsgierig naar het boek? Je kan deze voor €29,99 online bestellen of kopen bij je plaatselijke boekwinkel.
Quatre quarts au citron
dit heb je nodig:
- cake
4 eieren
200 gram kristalsuiker
zout
1 theelepel vanille- extract
citroenrasp + sap van 1 citroen
200 gram roomboter
200 gram patentbloem
6 gram bakpoeder
- citroenchips
200 milliliter water
100 gram kristalsuiker
1 citroen
- glazuur
50 milliliter citroensap
250 gram poedersuiker
zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet het cakeblik (25 cm) in met boter en bestuif licht met wat bloem. Splits de eieren en meng de eidooiers met 175 gram suiker. Voeg een snufje zout, het vanille- extract, de rasp en het sap van de citroen toe en roer tot een glad beslag. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en meng door het beslag. Blijf goed roeren totdat de boter volledig gemengd is. Zeef de bloem met de bakpoeder en voeg toe.
- Klop de eiwitten stijf met 25 gram suiker en spatel voorzichtig in die keer door het beslag. Vul het cakeblik tot driekwart hoogte en bak in de oven in 45-60 minuten helemaal gaar of tot een houten prikker er schoon en droog uit komt.
- Citroenchips
- Breng het water met de suiker aan de kook en haal van het vuur. Snijd de citroen in plakjes van 2 millimeter dikte en leg deze enkele minuten in de siroop. Laat de citroenschijfjes uitlekken en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Droog ze 2 uur in de oven op 70 graden (hetelucht).
- Glazuur
- Meng de poedersuiker met het citroensap tot een glad papje. Plaats de cake op een taartrooster boven een bord en giet het glazuur over de hele cake. Zet de cake 8 minuten terug in oven op 100 graden om het glazuurlaagje uit te drogen. Laat de cake volledig afkoelen en decoreer met de citroenchips.
Geniet ervan!

Ik heb dit boek gekregen van Fontaine Uitgevers. Dit verandert niks aan mijn mening over het boek. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.
Altijd op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook & Instagram. Daar deel ik niet alleen mijn recepten, maar ook andere food & lifestyle foto’s Heb jij een recept gemaakt van Foodaholic? Deel deze dan op social media met #Foodaholicnl, dat vind ik super leuk om te zien!