Heerlijk Amersfoort! #foodtour033

Amersfoort is een prachtige, oude stad. Met mooie grachtjes en historische gebouwen.
Wij gaan er altijd graag naar toe en toen ik dus op uitnodiging van Krista van Stoer en Smaak en Citymarketing Amersfoort een foodtour mocht komen doen kon ik natuurlijk geen nee zeggen.
Wij hadden het enorm getroffen met het weer, het was een gezellige groep, wij wandelden door een mooie stad en kregen allemaal lekkers te proeven. Kan niet beter!

De tour begon bij BUUF in de Serre waar wij een lekker kopje koffie of thee en een stuk chocoladetaart kregen. Chocoladetaart is natuurlijk al snel heel machtig, maar deze was lekker licht. Echt heerlijk. Een goede aftrap van de tour! Bij BUUF in de Serre staat er, maar 1 ding centraal en dat is taart! Zowel zoet, als hartig. Ik ben dol op goede taart en alles wat ik voorbij zag komen zag er fantastisch lekker uit. Daarnaast maken ze bij BUUF in de Serre zoveel mogelijk gebruik van streekproducten. Puur, natuurlijk en zonder teveel toegevoegde kleur- en smaakstoffen. Ik ga zeker een keer terug en dan ga ik vast voor de proeverij met hartig en zoet, want ik wil het liefst alles proeven! BUUF in de Serre zit in de serre van de Mariénhof, dat is een eeuwenoud klooster. Ik raad je naast de taart dan ook zeker een toiletbezoek aan… Dan kan je zien hoe mooi het er is!

Heerlijk Amersfoort! #foodtour033 | Foodaholic.nl

Heerlijk Amersfoort! #foodtour033 | Foodaholic.nl

Na de taart wandelden wij verder naar Bakkerij Boersma. Als je buiten de winkel staat komt de heerlijke geur van speculaas je al tegemoet. Eenmaal binnen zie je heerlijke broden, broodjes, koeken etc. Bakkerij Boersma staat bekend om zijn broden en dat kan ik mij voorstellen. Ik vind al het brood wat er ligt er goed uitzien. Ik proef een stukje spelt- rozijnenbrood en dat is heerlijk. De bakker vertelt vol passie over zijn vak, zijn broden en het malen van zijn eigen meel. Hij laat ook nog even zien hoe hij dat laatste doet. Allemaal heel interessant en ik baal dat wij niet zo een bakker om de hoek hebben. Wij krijgen ook nog de speculaasjes te proeven. Een “normaal” speculaasje en een extra kruidig speculaasje met nootjes. Lekker hoor!

Heerlijk Amersfoort! #foodtour033 | Foodaholic.nl amersfoort-3

En van de speculaas op naar de kaas. De volgende zaak waar wij heen gingen was namelijk de kaaszaak “Liefde & Ambacht“. Een jonge, vrolijke meid die één ding het liefste doet en dat is kaas verkopen. In deze winkel verkoopt ze op de Parmezaanse kaas na, alleen maar Hollandse kazen. Ik, als echte kaaskop, zou het liefst allerlei kazen meenemen, maar ik heb mij kunnen beheersen. De kazen die wij te proeven kregen waren heel lekker. Het was een pikante kaas, een kaas met truffel en een kaas met zongedroogde tomaatjes en olijf, heerlijk! De naam van de zaak vind ik er trouwens erg goed bij passen. Een ambachtszaak, waar de liefde voor de kaas echt vanaf spat!

Heerlijk Amersfoort! #foodtour033 | Foodaholic.nl Heerlijk Amersfoort! #foodtour033 | Foodaholic.nl

Vlakbij de kaaswinkel zit Vlaams friteshuis ‘van Gogh‘. Hier serveren ze puntzakken ambachtelijke frites die met liefde gemaakt zijn. Ook hier vertelt de eigenaar vol passie over zijn werk en dat is leuk. Zo krijg ik gelijk meer zin om het te proeven. Hij vertelt over de Amersfoortse kroket die zij hebben ontwikkelt met het vlees van scharrelslager Jochem Diekerhof en het bloem en paneermeel van bakkerij Boersma. Leuk, want bij beide zaken komen wij deze tour ook! De kroketten zijn er met rundvlees, wild en er is een vega variant. Leuk om te vertellen is dat het Vlaams friteshuis ‘van Gogh’ de eerste Nederlandse Frites Glossy heeft uitgebracht. Leuk om te lezen! Na het verhaal van de eigenaar mochten wij natuurlijk ook proeven. Wij kregen een zak frites en de verschillende sausjes stonden klaar om in te dippen. De sausjes mayonaise, fritessaus, satésaus en het stoofvlees heb ik geprobeerd. Ik vond ze allemaal heel lekker. De frites waren ook goed gebakken, lekker krokant… Daar houd ik van! Ik proefde naast de frites ook nog een stuk rundvleeskroket. Heerlijk! Je proeft echt dat er goede producten in zijn gebruikt!

Heerlijk Amersfoort! #foodtour033 | Foodaholic.nl Heerlijk Amersfoort! #foodtour033 | Foodaholic.nl

Tijd om wat te drinken en dat kregen wij bij bierwinkel Hop. Een bierwinkel met meer dan 500 verschillende speciaal bieren op de plank. Ik, iemand die nooit… maar dan echt nooit bier drinkt… keek dus wel even mijn ogen uit! Ik weet waar ik volgende keer mijn biercadeaus ga halen ;)! Ze verkopen bij Hop, bieren van over de hele wereld, maar ook veel bier van Nederlandse brouwers. Wij kregen 2 biertjes te proeven. Het eerste bier was een Amersfoorts blond bier en het tweede bier was met cacao. Die laatste vond ik bijzonder lekker. Niet dat ik nu ineens bier ga drinken, maar wel leuk om het geproefd te hebben. Iedere laatste vrijdag van de maand verzorgen zij ook een bierproeverij. Voor €7,50 kan je daaraan meedoen. Erg leuk als je van bier houdt lijkt mij!

Heerlijk Amersfoort! #foodtour033 | Foodaholic.nl Heerlijk Amersfoort! #foodtour033 | Foodaholic.nl Heerlijk Amersfoort! #foodtour033 | Foodaholic.nl

Van de bier naar de chocola. Over Sweet Sisters had ik al weleens iets gelezen, maar ik was er nog nooit binnen geweest. De geur van chocola walmt je tegemoet en tja… daar maak je mij al heel gelukkig mee. In deze winkel vind je niet de chocoladerepen die je bijvoorbeeld al veel in de supermarkten ziet. Hier hebben ze bijzondere chocolade. Zo krijgen wij een nieuwe reep uit Litouwen te proeven. Het is een pure reep, maar ik vind hem best zacht van smaak. Iedereen mag ook een bonbon uitkiezen om te proeven. Ik kies een witte bonbon met witte kaneelroom erin…. Heerlijk! Ben je op zoek naar een lekker chocoladecadeau voor jezelf of voor iemand anders dan is deze winkel echt een aanrader!

Heerlijk Amersfoort! #foodtour033 | Foodaholic.nl Heerlijk Amersfoort! #foodtour033 | Foodaholic.nl Heerlijk Amersfoort! #foodtour033 | Foodaholic.nl

Zoals je in het stukje van Vlaams friteshuis ‘van Gogh’ al kon lezen gingen wij ook nog naar de scharrelslager. Scharrelslagerij Jochem Diekerhof is een slagerij waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Zij hebben zich gespecialiseerd in diervriendelijk vlees. Zij betrekken uitsluitend vlees van boeren die respectvol omgaan met de dieren die zij houden om uiteindelijk een prachtig stuk vlees te kunnen leveren aan de klant. Dat vind ik heel mooi. In de slagerij staat een rijpingskast waarin zij delen van het rund en het lam rijpen om een nog intensere smaak te krijgen. Bij de lekkere rode wijn krijgen wij een prachtig plakje gerookt vlees te proeven… Daar maak je mij echt gelukkig mee! Wat lekker! De Big Green Egg staat buiten al aan en wij krijgen een lekker stuk vlees! (Wat stom… ik geloof dat het entrecote was, maar weet het niet meer zeker… oeps) Het was in elk geval verrukkelijk, daarna kregen wij ook nog een stukje hamburger en die ga ik er sowieso nog een keer halen. Echt lekker! Ook hier straalt de ambacht er vanaf en proef je de kwaliteit… nogmaals… een slagerij waar mijn hart sneller van gaat kloppen!

Heerlijk Amersfoort! #foodtour033 | Foodaholic.nl amersfoort-19 Heerlijk Amersfoort! #foodtour033 | Foodaholic.nl Heerlijk Amersfoort! #foodtour033 | Foodaholic.nl

En last but not least… Son of a Croque. Een moderne zaak waar je alleen maar croques kan eten. Het verhaal van Sonny, de zoon van croque madame en croque monsieur wordt verteld en daarna verschijnen de verschillende gerechtjes op tafel. Een standaard croque, een croque met steak en frites, een croque met geitenkaas en tomaatjes, een croque met taleggio, groene asperges en rucola en een croque met pulled pork. Ik houd van het concept van deze winkel en ik vind de dingen die ik proef goed van smaak. Na al deze hartige croques krijgen wij ook nog 2 zoete. De eerste is een chocoladekoekje met nutella en marshmallow… Super lekker! De tweede is een croque van een soort krentenbrood met brie en blauwe bessen. Ook die vond ik heel erg lekker! Leuk als toetje ook!

Heerlijk Amersfoort! #foodtour033 | Foodaholic.nl Heerlijk Amersfoort! #foodtour033 | Foodaholic.nl Heerlijk Amersfoort! #foodtour033 | Foodaholic.nl Heerlijk Amersfoort! #foodtour033 | Foodaholic.nl

Aangezien ik wel vaker in Amersfoort kom en het niet zo ver van Ede is, weet ik eigenlijk wel zeker dat ik bij alle zaakjes nog een keer terug ga komen!

Kom jij weleens in Amersfoort? Kende jij deze hotspots al? 

Altijd op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook & Instagram. Daar deel ik niet alleen mijn recepten, maar ook andere food & lifestyle foto’s

Heb jij een recept gemaakt van Foodaholic? Deel deze dan op social media met #Foodaholicnl, dat vind ik super leuk om te zien! 

image_printPrint

3 Comments

  1. Superleuk, het water loopt me in de mond. Zou binnenkort een dagje shoppen met mijn dochter en nu weet ik welke stad het word :). ThanX!

  2. Oeps, wordt natuurlijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*