Glutenvrije oven donuts | Foodaholic.nl

Glutenvrije oven donuts

Donuts.. Ik ben er gek op, vooral met de kaneelsuiker topping! Helaas heb ik sinds ik glutenvrij eet nog geen goede donuts kunnen vinden, iemand tips?
Ik ben wel zelf aan het bakken gegaan en ik moet bekennen dat ze echt heel erg lekker waren. Ze zijn niet vettig, want ze komen uit de oven, maar dat deed bij deze donuts niks onder aan de smaak.
Ik heb wel eerder met het donut bakblik donuts geprobeerd te maken, maar die smaakten toen echt nergens naar…

Vervolgens stond het bakblik al bijna 2 jaar ongebruikt in de kast.
Het was dus hoog tijd om hem er weer uit te halen en ineens heb ik er helemaal geen spijt meer van dat ik hem toentertijd heb gekocht!

Voor 12 donuts

Dit heb je nodig:

  • 170 gram rijstmeel
  • 90 gram tapioca zetmeel
  • 1 theelepel xanthaangom
  • 295 gram suiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel koek-/ speculaaskruiden
  • 250 ml (plantaardige) melk
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 ei
  • 50 gram boter
  • 1 theelepel vanille extract
  • Boter, suiker en kaneel als topping
  • Bakblik voor donuts

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Meng de rijstmeel en het tapioca zetmeel met het xanthaangom, de suiker, het bakpoeder, het kaneel, de koekkruiden en het zout. Als je het flink door schept mengt het zich vanzelf.
  3. Smelt de boter in een pannetje.
  4. Mix in een andere kom het ei, de melk, de gesmolten boter en het vanille extract. Voeg, als dat gemengd is, de droge ingrediënten erbij. Mix het totdat het gemengd is. Daarna stoppen, anders worden de donuts taai.
  5. Vet de donut vorm in met wat olie of boter en schep het beslag tot ongeveer 2/3 in elk vormpje. Het beslag rijst namelijk heel erg, als ze boven het blik uit rijzen krijg je ze niet meer los (ik spreek uit ervaring)!
  6. Bak ze 20 minuten in de voorverwarmde oven.  Laat ze vervolgens in het bakblik afkoelen voor ongeveer 15 a 20 minuten.
  7. Smelt een klein beetje boter in een pannetje en dip de donuts daarin. Daarna in wat kaneel en suiker en dan kan je heerlijk gaan genieten van deze donuts.
  8. Zijn je donuts wanneer ze uit de oven komen al kleverig van zichzelf? Dan hoef je ze niet door de boter te halen, maar kan je ze gelijk in de kaneel en suiker doen.

Geniet ervan!

Wat is jullie favoriete topping bij een donut? 

Glutenvrije oven donuts | Foodaholic.nl

Altijd op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook & Instagram. Daar deel ik niet alleen mijn recepten, maar ook andere food & lifestyle foto’s

Heb jij een recept gemaakt van Foodaholic? Deel deze dan op social media met #Foodaholicnl, dat vind ik super leuk om te zien! 

2 Comments

  1. Oh wat leuk zeg! Sinds ik glutenvrij eet heb ik geen donuts meer op, dus dit ga ik zeker een keer proberen 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*