Gezouten-karamelmousse met toffeepopcorn | Foodaholic.nll

Gezouten-karamelmousse met toffeepopcorn

Een tijdje terug vond ik het kookboek “Koken voor mijn familie” van Valli Little op mijn deurmat. Bij het doorbladeren werd ik al erg enthousiast, want wat een leuke recepten staan er in. Zo ging ik bijvoorbeeld aan de slag met Gezouten-karamelmousse met toffeepopcorn.

Gezouten-karamelmousse met toffeepopcorn | Foodaholic.nl

Volgens Valli Little heeft elk goed recept een verhaal – waar het vandaan komt, hoe je ermee in contact kwam en waarom het een favoriet werd. In “Koken voor mijn familie” deelt Valli Little wat haar inspireerde. Haar manier van koken is eenvoudig, gebruik de beste ingrediënten, zet alles van tevoren klaar en volg een betrouwbaar recept. In dit boek zullen de smaaksensaties je doen verlangen naar een tweede portie.

In het boek staan 100 gerechten met een onweerstaanbare twist. Het boek is verdeeld in verschillende hoofdstukken.

  • Gemakkelijke doordeweekse & zondagse maaltijden,
  • Eenvoudig maar bijzonder,
  • Buiten eten,
  • Kook nu en eet het later,
  • Uit verre streken,
  • Mediterrane dromen,
  • Het lekkerst voor zondag,
  • Een geboren bakker
  • Als u alleen nog maar naar chocolade snakt.

Er staan veel recepten in die ik graag eens uit zou willen proberen. Bijvoorbeeld de ‘Mac & Cheese’ op z’n Scandinavisch, Krokante garnalen met kokos-ranchdressing en mangosalsa, Langzaam bereide chipotlekip en de Warme Nutellapuddinkjes met chocoladekaramel.

Gezouten-karamelmousse met toffeepopcorn | Foodaholic.nl
Gezouten-karamelmousse met toffeepopcorn | Foodaholic.nl

De foto’s in het boek zijn prachtig en de recepten zijn duidelijk beschreven. Ik weet zeker dat dit een boek is wat ik er regelmatig bij zal gaan pakken. Niet te moeilijk, maar toch boordevol smaak.

Om te testen of de recepten in het boek daadwerkelijk makkelijk te maken zijn ging ik aan de slag met het recept voor Gezouten-karamelmousse met toffeepopcorn. Het recept was goed te volgen en de mousse was super lekker. Wel machtig, dus maak er kleine glaasjes mee.

Het boek ‘Koken voor mijn familie’ van Valli Little is te koop voor €27,- bij verschillende (online) boekenwinkels.

Voor 4 personen

Dit heb je nodig:

  • 600 milliliter slagroom, plus extra voor erbij (naar keuze)

  • 4 gram gelatine (2 1/3 blaadje)

  • 230 gram fijne kristalsuiker

  • 90 gram boter, in kleine blokjes

  • Toffeepopcorn
  • 120 gram naturel popcorn

  • 20 gram boter

  • 90 gram honing

  • 100 gram fijne kristalsuiker

  • 1/4 theelepel zuiveringszout

Zo maak je het:

  • Houd 125 milliliter slagroom achter en bewaar hem op kamertemperatuur. Zet de rest van de room tot gebruik koud weg. Laat de gelatineblaadjes 5 minuten weken in koud water tot ze soepel zijn.
  • Zet de suiker met 2 eetlepels koud water in een pan op laag vuur en roer tot de suiker is gesmolten. Draai het vuur halfhoog tot hoog en laat de siroop koken, schud de pan af en toe tot er een mooie goudbruine karamel ontstaat. Voeg de boter toe – voorzichtig, want hij kan spetteren. Giet de lauwe room in de pan en roer tot alles goed gemengd is. Draai het vuur laag en klop de room glad.
  • Knijp het water uit de gelatineblaadjes, doe ze samen met 1/2 theelepel zeezout bij de karamel en roer tot de gelatine is opgelost. Zet opzij en laat iets afkoelen.
  • Klop de overgebleven koud slagroom met een handmixer tot er zachte pieken ontstaan en spatel hem luchten door het karamelmengsel. Giet dit in 4 glazen van 200 milliliter inhoud. Laat de mousse minstens 4 uur in de koelkast opstijven.
  • Verdeel voor de toffeepopcorn de popcorn op een ingevette bakplaat. Roer de boter, honing en suiker in een pan op laag vuur door elkaar en laat het mengsel 6 – 8 minuten zachtjes koken tot de suiker is opgelost. Draai het vuur halfhoog en breng het toffeemengsel aan de kook. Laat het nog 1-2 minuten zachtjes koken tot het goudbruin is. Werk nu snel: roer het zuiveringszout door het toffeemengsel en giet het meteen over de popcorn. Zet de popcorn 10 minuten opzij om af te koelen en stevig te worden.
  • Breek voor het serveren de toffeepopcorn in eenhaps stukjes en strooi ze over de mousse, eventueel met een schep geklopte slagroom erop.

Geniet ervan!

Gezouten-karamelmousse met toffeepopcorn | Foodaholic.nl

Ik heb dit boek opgestuurd gekregen van Fontaine Uitgevers. Dit verandert niks aan mijn mening over het boek. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Altijd op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook & Instagram. Daar deel ik niet alleen mijn recepten, maar ook andere food & lifestyle foto’s Heb jij een recept gemaakt van Foodaholic? Deel deze dan op social media met #Foodaholicnl, dat vind ik super leuk om te zien! 
image_printPrint

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*