3e kerstdag #verspillingsvrij met restjes | Foodaholic.nl

3e kerstdag #verspillingsvrij met restjes

Ik denk dat we het allemaal wel eens denken als we in de winkel staan of het echt genoeg is wat we aan eten meenemen. Je krijgt eters en je vindt het dan vervelend als ze nog met trek naar huis gaan. Het tegendeel blijkt vaak als we de dag erna nog met wat restjes zitten.

Het helpt mij vaak om al van tevoren een planning te maken, zo heb ik dat ook gedaan met de kerst. Ik weet wat ik nodig heb en met hoeveel eters we zijn. Van tevoren heb ik gecheckt of ik misschien nog dingen in mijn voorraadkast had die op moesten en tijdens het boodschappen doen let ik op de houdbaarheidsdatum. Nieuwsgierig welke tips er nog meer zijn om zo verspillingsvrij mogelijk om te gaan met eten? Check dan vooral ook even de site van Samen tegen voedselverspilling.

Ik besloot zelf om een lekkere 3e kerstdag brunch te maken met de restjes die ik uiteindelijk toch overhad. Gerechten die natuurlijk ook makkelijk te maken zijn met restjes zijn soep, omelet, roerbak of een salade.

Quiche

Van de haricoverts in spek die je over hebt kan je bijvoorbeeld een heerlijke quiche maken. Hier vind je het recept. Ideaal ook dat je de stukjes die daar van overblijven kan invriezen en een andere keer weer kan verwarmen.

Wentelteefjes en crostini’s

Heb je nog oud stokbrood of kerststol liggen? Daar kan je echt de lekkerste wentelteefjes mee maken. Melk, eitje en wat kaneel en je kan genieten. Het recept van kerststol wentelteefjes vind je hier. Oud stokbrood of kerststol kan je ook lekker roosteren en er crostini’s van maken.

Smeersels

Vlees of vis gegeten en daar nog een stukje van over? Maak er een lekker smeerseltje van. Met een beetje mayonaise, kwark en kruiden zet je zo iets lekkers op tafel. Ik maakte zelf met een restje beenham deze beenhamsalade. Heerlijk op een crostini of op een toastje.

3e kerstdag #verspillingsvrij met restjes | Foodaholic.nl

Crumbles

Met fruit wat je over hebt kan je gemakkelijk een crumble maken. De basis ingrediënten voor een crumble heb je vaak al wel in huis. Misschien heb je stoofpeertjes over en kan je daar een crumble mee maken! Dat is echt een aanrader vind ik!

S’mores

Dit is een zoet idee voor restjes. Misschien heb je namelijk wel chocolade of koekjes over en heb je met een beetje geluk marshmallows in je kast liggen! Je kan er dan heerlijke s’mores varianten mee maken. Zo maakte ik een variant met Toblerone en lange vingers. Heerlijk!

Op deze manier kan je restjes op een leuke manier verwerken en derde kerstdag dus ook nog eters uitnodigingen om gezellig samen de restjes op te maken door middel van bijvoorbeeld een brunch.

Wat maak jij graag met je restjes?

Altijd op de hoogte blijven van Foodaholic.nl? Meld je dan in de zijbalk aan voor mijn nieuwsbrief en/of volg mij op Instagram en vind-mij-leuk op Facebook. Naast recepten deel ik op social media ook andere food en lifestyle gerelateerde foto’s.

Heb je iets gemaakt van Foodaholic.nl? Deel het dan op social media met #foodaholicnl en tag mij in het bericht. Ik vind dit super tof om te zien namelijk! 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*