Opening van het nationale aspergeseizoen 2017

Helaas lukt het mij 9 van de 10 keer niet om zelf naar een evenement te gaan. Gelukkig wilde Rory van 40envoorheteerstmoeder.nl voor mij naar de opening van het nationale aspergeseizoen 2017 gaan. Super leuk! (Nu ik de foto’s zie baal ik alleen nog meer dat ik er zelf niet heen kon gaan ;)) Benieuwd hoe zij deze dag heeft ervaren? Je leest het in deze blog. 

Asperges, oude tradities in een nieuw jasje

Fantastisch! Was het eerste wat ik dacht toen ik de oproep van Daniëlle van Foodaholic zag. Ja, natuurlijk wilde ik heel graag – in haar plaats – naar de opening van het nationale aspergeseizoen 2017. Heerlijk! Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik (witte) asperges met name eet wanneer schoonvader ze perfect en op zijn traditionele manier klaarmaakt. Met ei, ham, nootmuskaat en heerlijke botersaus. Zelf maak ik zo nu en dan wel gerechten met groene asperges (ook erg fijn). Dat dan weer wel.


Amstel Intercontinental Amsterdam 

Om half 10 werden we verwacht in het prachtige, statige en iconische Amstel InterContinental Hotel (dit jaar bestaan ze 150 jaar!). Ik heb vroeger in de nabije omgeving gewerkt en voor mij was het dan ook een feest van herkenning om weer in deze fijne setting te zijn. Na een korte wachttijd waarin we en masse de lobby van het Amstel Hotel bewonderden, mochten we in een luxe bus stappen, bestemming toen nog onbekend. Directeur van het Asperge Centrum Richard Wilms entertainde ons met filmpjes over hoe asperges worden geoogst en met een kleine omweg door het altijd mooie Amsterdam.

Een tasting van asperges 

Waar gingen we naartoe? Op weg naar een bijzonder plekje in Amsterdam waar de Aspergetasting was neergezet. Ontzettend leuk bedacht. Bij café De Pont stond een enthousiast team van het Asperge Centrum klaar om de voorbijgangers van en naar de pont te verrassen met een fris aspergehapje. Maar niet alleen dat. Ook Adriën van Haperen (Aceera Asperge Centrum) stond met allerlei attributen en natuurlijk ook asperges klaar om wat meer te vertellen over het telen en oogsten van het ‘witte goud’ zoals asperges ook worden genoemd.

Meet & Greet met de aspergeambassadeur 2017

Ondanks dat het behoorlijk fris was, was er zeker belangstelling van zowel het publiek als van ons voor het aspergehapje, maar ook voor de uitleg over het hoe en wat van asperges telen. Wat ook leuk was, dat we als insiders een ‘sneakpeek’ kregen en een meet & greet met de nieuwe aspergeambassadeur 2017. Er werd gefilmd, gefotografeerd, genetwerkt en natuurlijk gesmuld. Niet alleen van het aspergehapje, maar ook van de aspergevlaai die we al eerder in de bus hadden genuttigd.

Iets met aspergevlaai en asperge-ijs

Eenmaal terug in het Amstel Hotel (ook wel InterContinental Amstel Amsterdam genoemd) togen we richting Spiegelzaal waar de spanning al behoorlijk opliep. Maar met een glas champagne in de hand en in goed, enthousiast gezelschap was het wachten eigenlijk helemaal niet zo erg. Zeker toen de overheerlijke aspergevlaai weer langs kwam en een jongen van ijssalon Clevers overheerlijk asperge-ijs (echt waar! Heerlijk) aan het uitdelen was.

Van lasershow via de hashtag #asperges2017 naar het walking dinner 

Na flink wat tromgeroffel werden oud-ambassadeurs Mathijs Vrieze en Sandra Ysbrandy naar voren geroepen. Met een druk op een rode knop werd een behoorlijke lasershow opgestart waarin uiteindelijk wereldkundig werd gemaakt dat chef-kok Niven Kunz dé aspergeambassadeur van 2017 is. Wat een feest! Dat het uitbundig gevierd werd met heel veel asperge-gerechtjes in verschillende variaties, dat moge duidelijk zijn. Mijn persoonlijke favoriet? De variant met paling, doperwten en madeira van restaurant La Rive. Smullen!

Oud-ambassadeurs Mathijs Vrieze en Sandra Ysbrandy met directeur van het Asperge Centrum, Richard Wilms

Oude tradities in een nieuw jasje

Wat zegt Aceera Asperge centrum? “Met het thema Proef de lente! Oude tradities in een nieuw jasje (onderdeel van de nationale aspergecampagne Proef de lente! van het Nederlands asperge centrum), wordt verwezen naar ontwikkelingen in de aspergeteelt, en naar ontwikkelingen in de promotie van de asperge”. Wat haal ik eruit? Waarom oude traditie? Omdat ik asperges zelf eigenlijk niet anders ken dan op de – voor mij bekende – traditionele manier klaargemaakt. Met ham, ei, nootmuskaat en botersaus. Vooruit, een enkele keer met gerookte zalm. Maar de gerechtjes zoals ik ze heb geproefd? Vernieuwend. Heerlijk! Het kan niet anders dan dat je dat een ‘nieuw jasje’ kan noemen.

De nieuwe aspergeambassadeur 2017 Niven Kunz!
Een #ussie met Carin Leenders-de Vries (Passion for Food) en Gereon de Leeuw (Gereon’s Eatery and Winery)
Als ik mij niet vergis is dit de heerlijke bijdrage van de aspergeambassadeur 2017: ‘Aspergesalade met krieltjes, kwarteleitjes en kruiderijen’
Mijn favoriet: InterContinental Amstel Amsterdam maakte een overheerlijk gerechtje van ‘Limburgse asperges met paling, doperwten en madeira
Ook erg fijn: De Rooise Boerderij maakte een ‘Charlotte van asperges, zalmtartaar, gamba, gefrituurd kwarteleitje en Hollandse garnalen
De aspergewijn 2017 ‘Manoir Grignon Muscat Sec’- Frankrijk (de kenner ziet door het glas heen DNB)
Restaurant Brienen aan de Maas creëerde ‘Gegrilde asperges van de Big Green Egg met kalfslende en kalfssucade’

Helaas niet op de foto maar ook overheerlijk en zeker een vermelding waard. Het gerecht van Hostellerie de Hamert ‘Asperges ‘zoals het hoort’met Livar hooiham, eitje en asperge botersaus’.

Van oldskool naar vernieuwend

Dé ideale manier om asperges ook onder de aandacht te brengen van de jongere generatie, lijkt mij. Vernieuwend. Anders dan anders. Waarbij ik de kanttekening plaats dat de ‘oldskool’ klaargemaakte asperges ook heerlijk zijn en blijven. Maar experimenteren hierin. Zoals ik heb meegemaakt tijdens de opening van het nationale aspergeseizoen? Ik zeg: een aanrader.

Photocredits deze foto: het Asperge Centrum

Eet jij weleens asperges? En jouw kinderen?

Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl

Altijd op de hoogte blijven van Foodaholic? Meld je dan nu aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en volg Foodaholic op Instagram & Facebook

3 Comments

  1. Grappig dat het asperge ijs in de smaak viel. Heb dit zelf een keer geprobeerd te maken alleen dit mislukte volledig. Leuk om te lezen dat er zo enthousiast gedacht wordt door mensen over asperges. Zelf zit ik er ook over te denken om asperges te maken voor mijn eigen buffetten.

    • Ik moet toegeven dat ik van te voren dacht, huh, asperge-ijs? Het was zó heerlijk dat ik ook dit zelfs twee maal heb genomen 🙂

  2. Dank dat ik in jouw plaats mocht gaan Daniëlle! Ik heb inderdaad ontzettend genoten. Helemaal in mijn straatje 🙂
    Rory heeft onlangs een blog geschreven over…Het gezellige en intense Indische familiegevoelMy Profile

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge