Lekker frisse citroencake

Cake is iets wat ik eigenlijk altijd wel lekker vind. Vooral als hij zelfgemaakt is, want die kant en klare cake daar maak je mij niet heel blij mee (of hij moet van een goede bakker zijn). Natuurlijk kan je een lekkere ouderwetse roombotercake maken of een marmercake, maar in de zomer vind ik een citroencake altijd lekker verfrissend. Het glazuur bovenop is best zoet, maar ook wel zurig door de citroen. Ik zal hem de komende tijd zeker nog wel vaker maken, want hij is heerlijk bij een kopje thee!

Dit heb je nodig:

  • 250 gram roomboter
  • 200 gram suiker
  • 1 (biologische) citroen
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 5 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 140 gram poedersuiker
  • 3 eetlepels melk
  • 1 eetlepel citroensap

Zo maak je het:

  1. Leg de boter een tijdje voordat je de cake gaat maken uit de koelkast. Zo kan deze wat zachter worden.
  2. Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een cakeblik (30cm) in. Bestuif het blik met wat bloem.
  3. Rasp de schil van de citroen en pers het citroensap uit de citroen.
  4. Mix de boter zacht en voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe. Voeg daarna de suiker, de vanillesuiker, de citroenzest en het zelfrijzend bakmeel toe. Meng het geheel tot een glad beslag.
  5. Giet het beslag in het cakeblik en zet het cakeblik op het rooster in de oven, iets onder het midden. Indien mogelijk plaatst er dan een bakplaat boven, dit zorgt ervoor dat de cake niet te bruin wordt.
  6. Haal na 3 kwartier de bakplaat boven de cake weg en bak de cake daarna nog een half uur.
  7. Controleer met een prikker of de cake droog is, zo ja dan kan hij gaan afkoelen. Zo nee, dan moet hij nog even worden gebakken. Controleer dan na iedere 5 minuten even of hij dan droog is.
  8. Laat de cake eerst even in het blik afkoelen en vervolgens op een rooster.
  9. Voor de glazuurlaag meng je de poedersuiker met de melk en het citroensap, Meng dat goed door elkaar.
  10. Giet de glazuur over de afgekoelde cake en plaats de cake in de koelkast. Zo kan de glazuur wat harder worden. Na ongeveer een uur is hij lekker.
  11. De cake blijft ongeveer 4 dagen goed in de koelkast (maar dat haalt hij vast niet 😉 )

Geniet ervan! 

Lekker frisse citroencake | Foodaholic.nl

Maak jij ook graag zelf je cake? 

Altijd op de hoogte blijven van Foodaholic? Meld je dan nu aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en volg Foodaholic op Instagram & Facebook

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge