Foodtalk | Foodaholic.nl

Van de boekenplank: Food Talk van Benine Bijleveld en Kim Feenstra

Vandaag is het tijd om weer eens een fantastisch leuk kookboek met jullie te delen. Er zijn de laatste tijd best veel leuke kookboeken uitgekomen en eentje daarvan is Food Talk van Benine Bijleveld en Kim Feenstra. In het boek staan 60 glutenvrije recepten, die prachtig gefotografeerd zijn. Ik vertel je er dus graag meer over en ook deel ik een goed recept met jullie.

Benine Bijleveld, ook wel bekend van Benine’s Kitchen heeft Coeliakie en zij vindt dat glutenvrij eten niet geitenwollensokkenachtig hoeft te zijn. Kim, geïnspireerd door Benine en haar glutenvrije recepten, eet ook veel glutenvrij. Samen willen zij met dit boek laten zien dat glutenvrij eten helemaal niet truttig of geitenwollensokkenachtig hoeft te zijn en ik denk dat, dat heel goed gelukt is.

In het voorwoord vertelt Benine dan ook over Coeliakie en Kim vertelt over Glutenvrij. Leuke stukjes om te lezen. Na het voorwoord volgt vervolgens een klein stukje theorie over gluten en daarna kan de eetpret beginnen.

Foodtalk | Foodaholic.nl

Als eerste komt het hoofdstuk Start, in dit hoofdstuk staan de ontbijtjes. Wat ik trouwens ook leuk vind, is dat er voor ieder hoofdstuk een gesprekje tussen Kim en Benine staat. Ik heb daar soms best om moeten lachen en vond het erg origineel. Maar goed… terug naar de ontbijtjes. Van havermout uit de oven tot toast met avocado, zalm en een gepocheerd ei. Het zijn allemaal vullende ontbijtjes om je dag goed mee te beginnen

Het volgende hoofdstuk zijn de Salades. Zelf eet ik heel graag een salade als lunch of iets groter als avondeten. Dit hoofdstuk bracht mij dan ook weer nieuwe inspiratie. Zo staan de messy burrata en de gado gado salade erg hoog op mijn lijstje om eens te maken.

Na de salades komen wij aan bij de Soep. De soepen zien er allemaal goed gevuld uit. Het zijn op de pompoensoep na allemaal soepen die ik qua combinatie nog niet heb geprobeerd, dat vind ik leuk en daardoor heb ik gelijk zin om ermee aan de slag te gaan. Vooral de Indiase wortelsoep lijkt mij wel wat. Een combinatie van heerlijke kruiden en zoete wortelen.

Foodtalk | foodaholic.nl

Vervolgens, als je door alle soep recepten bent gebladerd, kom je bij het hoofdstuk Klein. Dit is een hoofdstuk met verschillende kleine gerechten. Van zalmtataki met ponzusaus tot snelle vijgen met geitenkaas & balsamico. Leuke gerechtjes om als voorgerecht te serveren, bij de lunch te eten of als allerlei kleine hapjes bij elkaar te serveren.

Van klein gaan wij door naar Groot. Zowel vis-, vlees- als vegarecepten staan er in dit hoofdstuk met hoofdgerechten. Zo staat er een pittige Indonesische rendang in, een dorade in zoutkorst en een Massaman curry. Voor ieder wat wils, maar volgens mij ook allemaal even lekker.

En het laatste hoofdstuk in het boek is natuurlijk Zoet, het zijn in dit geval dan ook echt allerlei zoete recepten en niet alleen toetjes. Zo staat er een no bake cheesecake in, chocolademousse met gezouten karamel (kwijl…) en cantucci alla Mandorla. Klinkt allemaal fantastisch toch?

Dat waren dus de hoofdstukken. Wat ik nog niet verteld heb is dat er bij ieder recept een persoonlijk verhaaltje staat. Soms kort, soms wat langer, maar dit maakt het wel extra leuk om te lezen en soms krijg je daardoor ook extra veel zin om het te gaan maken.

Foodtalk | Foodaholic.nl

Ik vind de vormgeving heel modern, echt van deze tijd en door de foto’s en quotes en gesprekjes tussen Kim en Benine heeft het echt iets eigens en is het dus totaal niet een standaard kookboek. Daarnaast laten Kim en Benine zien dat glutenvrij koken helemaal niet lastig hoeft te zijn.

In het begin staat een recept waar ik steeds naartoe werd getrokken, namelijk de frambozen pancakes en daar deel ik dus heel graag het recept van met jullie. Wel heb ik 2 dingen een heel klein beetje aangepast, naar wat ik op dat moment in huis had.

Aantal: Voor 4 personen

Dit heb je nodig:

  • 2 (biologische) eieren
  • 100 gram glutenvrij bloem (maak je ze niet glutenvrij, kan je ook gewone bloem gebruiken)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 milliliter melk
  • 100 gram verse frambozen
  • 100 gram ricotta
  • 250 gram rood fruit

Zo maak je het:

  1. Splits de eieren.
  2. Klop de eiwitten stijf totdat er pieken ontstaan.
  3. Klop het eigeel los met de bloem, de bakpoeder, een mespuntje zout en de vanillesuiker.
  4. Voeg steeds een beetje van de melk toe terwijl je blijft mixen en doe de helft van de frambozen erbij en mix dit ook met het mengsel.
  5. Schep met een spatel het opgeklopte eiwit door het bloemmengsel, totdat alles goed is gemengd.
  6. Schep 2 eetlepels van het pannenkoekenbeslag in een hete pan en bak ze niet te lang, want dan worden ze droog.
  7. Besmeer de pannenkoeken met ricotta en garneer met de overige frambozen en het rood fruit.
  8. Bestrooi met wat poedersuiker.

Geniet ervan!

Frambozen pancakes | Foodaholic.nl

Nieuwsgierig geworden naar het kookboek van Kim en Benine? Je kan hem kopen in verschillende (online) boekenwinkels voor €20,-.

Ik heb dit boek zelf toegestuurd gekregen door Kosmos Uitgevers. Dit veranderd echter niets aan mijn mening over dit boek.

Altijd op de hoogte blijven van Foodaholic? Meld je dan nu aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en volg Foodaholic op Instagram & Facebook

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge